© 2009 Ev IMG_1405

Bearnaisesås

Bearnaisesås för mig är såsernas kung. Trots det har jag aldrig gjort min egen bearnaise förrän nu. Resultatet blev fantastiskt gott. Receptet kom från kokböckernas kokbok “Vår kokbok” sidan 495. (1997s upplaga)

Enligt boken behövs till 2-4 personer:

Koka ihop och reducera till 1/2 dl, sila bort kryddorna:

3 msk vitvinsvinäger

3 msk vatten

2 stjälkar persilja

1 msk lök,  finhackad

5 vitpepparkorn, krossade

Ställ grytan i ett vattenbad med sjudande vatten. Vispa i, ett i taget:

3 st äggulor

Ta av grytan från vattenbadet när såsen har tjocknat och strila i, under ihärdigt vispande:

150 gram smör, smält och avsvalnat

Krydda till önskad smak med:

Torkad dragon

Salt

Tips: Om såsen skär sig lägg ner en isbit.

Obs! Använd inte en aluminiumgryta och en stålvisp. Såsen kan då bli lite gråaktig.

blog comments powered by Disqus